ελληνικά

21.06.2019 – 11 AM – Kennedypark Άαχεν

Κάλεσμα σε αντικαπιταλιστικό μπλοκ στις 21 Ιουνίου στο Άαχεν στη Γερμανία

Το κίνημα Fridays For Future οργανώνει μια δημόσια, διεθνή διαδήλωση στο Άαχεν την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Θα έρθουν μέχρι και 50.000 άτομα! Θα είναι μια διαδήλωση με πολλά διαφορετικά σημεία εκκίνησης κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μπλοκ θα κινηθούν προς τον ίδιο προορισμό.

Το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού δείχνει όλο και περισσότερο την καταστροφική του δύναμη. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει πως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αφάνιση των ειδών είναι αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα της οικονομίας που έχει ως κέντρο το κέρδος. Η πρόοδος του καπιταλισμού μπορεί να έχει φέρει περισσότερα πλούτη σε περισσότερους ανθρώπους από παλιότερα, αλλά εις βάρος των φυσικών αποθεμάτων, του οικοσυστήματος και της πλειονότητας των ανθρώπων. Για παράδειγμα, θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να υποστηρίξουμε ένα γερμανικό τρόπο ζωής σε όλο τον κόσμο.

Είναι σαφές πως ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με μια βιώσιμη, παγκόσμια ικανοποίηση των αναγκών!

Ο βιομηχανικός καπιταλισμός εκμεταλλεύεται στυγνά τον πλανήτη μας εδώ και 200 χρόνια! Κάθε χρόνο φτάνουμε όλο και νωρίτερα στη Μέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day), δηλαδή τη μέρα όπου έχουμε καταναλώσει όσους πόρους μπορεί να αναγεννήσει η Γη μέσα σε ένα χρόνο. Κάθε μέρα, η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή. Αν και οι συνέπειες δεν είναι ακόμα άμεσα ορατές στον δυτικό κόσμο, είναι πολύ πιο εμφανείς στον παγκόσμιο νότο. Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες, είναι γεγονός. Είναι ακόμα γεγονός πως δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποτρέψουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στην καπιταλισμό, η οικονομία πάντα κινείται σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα. Στον χρόνο που μας έχει απομείνει χρειαζόμαστε μια συνεργασία σε όλες τις κοινωνικές σφαίρες, αλληλέγγυα και προσηλωμένη στο στόχο της! Ο στόχος πρέπει να είναι η κατάργηση της βιομηχανικής υπερπαραγωγής και το χτίσιμο μιας δίκαιης κοινωνίας, προσανατολισμένη στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Οι κυβερνήσεις δεν σκέφτονται μια ριζική αλλαγή του συστήματος επειδή έχουν συμφέρον από την ομαλή λειτουργία του. Ακόμη, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυταρχικά μέσα για να διατηρήσουν την εξουσία τους και το status quo. Μέχρι και οι «κλιματικές πολιτικές» παραμένουν μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού και δεν παράγουν αποτελέσματα ούτε έχουν πιθανότητες να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή. Για μας, η απεύθυνση σε τέτοιους θεσμούς δεν έχει νόημα. Αντίθετα, βρίσκουμε σημαντική την προώθηση ενός δικτύου σχέσεων όλων των κοινωνικών υποκειμένων ώστε να υπερβούμε συλλογικά τον καπιταλισμό και να στρώσουμε τον δρόμο για μια οικολογική και αλληλέγγυα κοινωνία!

Η διάχυση αυτών των απόψεων στη δημόσια σφαίρα και ρητορική σημαίνει πολλά για μας, και γι’ αυτό θα είμαστε και εμείς στους δρόμους του Άαχεν στις 21 Ιουνίου. Θα υπάρχει ένα μπλοκ για όλες που μοιράζονται τις πεποιθήσεις μας και δεν συμβιβάζονται κάνοντας εκκλήσεις.

Στους δρόμους για το τέλος του καπιταλισμού!

Μαζί, για ένα αλληλέγγυο και αξιοπρεπές μέλλον για τη φύση και την ανθρωπότητα!